Vi har under en tid utforskat och diskuterat djuren i vårt närområde och barnen har visat intresse för fåglar och daggmaskar. Under våra promenader mot skogen blir det flera pauser längs vägen där barnen ser maskhål i jorden och letar efter daggmaskar samt ställer frågor kring daggmaskarna. Vad äter maskarna? Kan vi leta efter löv och ge till maskarna? Detta är ett litet miniprojekt i verksamheten där barnen får leda oss vidare och därefter se var det leder till med fokus på lärande. De kommer att få en del lera var med en bild på en daggmask i mitten för de samtidigt ska kunna titta hur den ser ut i förstorat format. De får därmed arbeta med lera som material på ett utforskande och utvecklande sätt där projekt ligger i fokus. De kommer att erbjudas verktyg för att skapa detaljer där teknik, handens motorik och lusten till att lära med en estetisk aktivitet och skapande som uttrycksform.
Kultur och estetiska lärprocesser används fördjupa förståelse och inlevelse i lärandet i de estetiska ämnena men också i andra läroplansområden. Estetiska lärprocesser är ett sätt att utforska som gynnar en utveckling där barnen får knyta samman känslor, upplevelser, kunskaper, erfarenheter och analys till en helhet. Grundtanken är att barnen tar till sig kunskap bättre i en aktiv process än genom att bara (lära om) informeras. Vi kan dansa vattnets kretslopp, trumma antal inom matematiken, skapa egna filmer via appar och skapa flygplan av pappersrullar.
Barnen ska få skapa i förskolan; de sköna konsterna kan användas på tusen olika sätt. Det är viktigt att det estetiska får växa och bli ett pedagogiskt mål i sig, i stället för att bara använda det som ett medel för att förbättra andra förmågor. Att utforska gestaltande dans, lära sig blanda färger, skapa musik, utforska verktyg för digitalt skapande och att lära sig lyssna på ett musikaliskt vis är några exempel på detta. Vi låter barnens fantasi och skaparlust stå i centrum.
Finmotorik kallas de små rörelserna som barnen gör med händer och fingrar, såsom att gripa medvetet, pincettgreppet och penngreppet. Mycket tyder på att händerna spelar en betydligt viktigare roll i människans mentala utveckling än vi anat, och all konst bygger på kreativa händers skapande kraft. Vi vet att det finns en koppling mellan motorik och hjärnans exekutiva funktioner, och att skapa är ett sätt att inkludera övningar för öga-hand-koordination och finmotoriken på ett meningsfullt sätt såsom att klippa eller använda målarpenslar.
Enligt förskolans läroplan, ska förskolan ge barnen förutsättningar att utveckla: • Förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i många olika uttrycksformer såsom bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans. • Fantasi och föreställningsförmåga.