edChild Logo

Hemliga påsen. Känsel- och språkövning 2-3 år


Tidigare planerat för barn 1 - 3
Hur
Tillvägagångsätt

Vi ropar på barnen: Titta! En hemlig påse! När barnen samlas berättar vi att det finns tre saker i påsen, men vi ska inte titta vad det är, bara känna. Ett barn i taget får stoppa ner handen och berätta vad de upptäcker i påsen. Vi ställer frågor till barnen: Är det flera saker? Är det något hårt? Är det något mjukt? Är det något stort? Är det något litet, runt, platt osv. Vad tror du att det är? Leken skapar spänning och intresse. Vi tränar på beskrivningar och förklaringar. Leken kan alltid hållas spännande genom att variera innehållet. Vi kan också ha förberett några olika påsar och öka spänningen genom att säga: Vilken påse ska vi ta idag? I denna lek vill vi arbeta med att koppla ord till sinnesupplevelser. De första gångerna får en av pedagogerna vara först med att stoppa ner handen i påsen. På så sätt ser barnen att det är tryggt och pedagogen berättar vad hen tror att det är i påsen. Då kan barnen ge samma svar som pedagogen och behöver inte vara oroliga att de svarar fel. När barnen blir vana vid leken kan något barn som vill vara först med att pröva. I början kan det räcka med en sak, antalet kan sedan öka till två eller tre stycken. Övningen innehåller matematik eftersom det gäller att upptäcka ett antal, jämföra geometriska former och andra egenskaper samt att förklara. Hemliga påsen. Känsel- och språkövning 2-3 år

Varför

Syftet med undervisningen
Matematik

Matematik

Jämföra

Förmågan att jämföra behövs exempelvis när vi ska bestämma skillnader i storlek eller antal. Vi kan jämföra olika antal objekt och använda jämförelseord såsom flera, flest, få, färre, färst, inte så många, ökning, minskning, dubbelt, hälften. Samtal om olika stora hus, träd och leksaker lär barnen relationer och matematiska begrepp, och det är en del av den matematiska förmågan att kunna jämföra och se skillnader.

Språk & kommunikation (inkl. flerspråkighet)

Språk & kommunikation (inkl. flerspråkighet)

Muntligt berättande & drama

Berättandet är viktigt för oss människor. Det muntliga berättandet är exempelvis en introduktion till senare skrivande och skapande av berättelser. Genom att introducera berättastrukturer och genom stöttande frågor kan barnen hjälpas att hitta former för berättande. Vi kan dramatisera en berättelse med en storyline (tid, plats, person, händelser, avslut). Vi kan pröva olika röster, röstlägen, tonfall och minspel. Vi använder sagor, visor och ramsor, danser och föreställningar. Alla barn som vill ska få berätta något, vi lyssnar aktivt och ställer följdfrågor, hittar på egna historier och hänger på barnens intressen.

Lek, rörelse & naturmiljöer

Lek, rörelse & naturmiljöer

Leka för att lära - nyfikenhet & kreativitet

Kreativitet och fantasi anses vara attraktiva egenskaper och kännetecknar mänskliga förmågor som används i många olika syften. Lek stimulerar fantasi, inlevelse och kreativitet. Barnen utvecklar nya lekar samtidigt som barnen lär sig om någonting som ligger utanför leken, där vi vuxna är lyhörda för barnens intressen och att inte lämnar leken utan använder lekens möjligheter. Genom leken blir barnen aktiva deltagare och inte passiva mottagare i sitt lärande, och vår undervisning är gärna relaterad till lek.

Vad

Mål med undervisningen

Matematik

Enligt förskolans läroplan, ska förskolan ge barnen förutsättningar att utveckla: • Förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar. • Förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt kring detta. • Förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp.

Språk & kommunikation (inkl. flerspråkighet)

Enligt förskolans läroplan, ska förskolan ge barnen förutsättningar att utveckla: • Ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften. • Ett intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt förmåga att använda sig av tolka, ifrågasätta och samtala om dessa. • Intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap. • Både det svenska språket och det egna nationella minoritetsspråket, om barnen tillhör en nationell minoritet, och sitt modersmål, om barnen har annat modersmål än svenska, och svenskt teckenspråk, om barnen har hörselnedsättning, är dövt eller av andra skäl har behov av teckenspråk.

Lek, rörelse & naturmiljöer

Enligt förskolans läroplan, ska förskolan ge barnen förutsättningar att utveckla: • Nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära. • Motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande. • En allsidig rörelseförmåga genom att ges möjlighet att delta i fysiska aktiviteter och vistas i olika naturmiljöer.

edChild

Vill du få tillgång till fler aktiviteter för barn 1-6 år, eller dela dina egna aktiviter, ladda ner edChild-appen i AppStore eller Google Play. Du kan skapa ett gratis konto direkt i appen! Välkommen.