Vi tar med ett förstoringsglas till skogsgläntan och vi tittar efter våra vanliga djur: gråsuggorna, tusenfotingarna, myrorna, maskarna och snäckorna. När vi hittat ett litet djur tottar vi på det genom förstoringsglaset. Hur ser det ut? Kan vi beskriva det? Barnen har fått upp ögonen för att djur bor under stenar. De ber oss om att lyfta på speciella stenar och se vilka djur som är vakna. Nu kan vi gå lite längre och börja studera dem. Vi pratar alltid om att vi måste vara försiktiga så att vi inte stör eller gör illa djuren. Här vill vi också fästa fokus på verktyg/hjälpmedel
Strömbrytare, batterier, avloppssystem, bestick, kardborrband och leksaker är exempel på föremål (artefakter) och tekniska system (tekniska komponenter i inbördes samverkan) som barnen möter i sin vardag. Vi vill göra den teknik som omger oss synlig och begriplig, och undersöker hur teknik vi upptäcker är uppbyggd. Vi utmanar barnen genom frågor som får dem att fundera på hur saker funkar, hur de är gjorda och hur de kan förbättras.
Naturmiljöer bjuder ofta in till lek och utforskande och kan ge barnen rika sinnesupplevelser, och utomhuspedagogik är ett komplement till den traditionella pedagogiken. Att vara ute i naturen kan även minska stress, främja fysisk aktivitet och underlätta social interaktion. Att uppnå goda lärandemiljöer utomhus kräver ett ständigt utvecklingsarbete. Vi låter naturen bli en säker plats, ett laboratorium, en plats för konstruktion, friluftsliv, gemenskap, reflektion och massor av lek, rörelse och lärande.
När vi upplever och vistas i naturen blir miljön och ekologin mer konkret. Frågor om klimat, natur, hav, djur och biologisk mångfald (ett landskap med många olika naturtyper och stor artvariation) kan grundlägga ett ekologiskt hållbart förhållningssätt i vardagen. Vi kan odla grönsaker, låta maskrosorna stå kvar så att bina får mat, börja använda en kompost, lära oss om fiskar och försöka förstå hur vi transporterar oss till lekparken med minst miljöpåverkan. Genom konstruktiva samtal kan vi hjälpa barnen att känna hopp och hantera oro. Vi tar barnens frågor om klimatet på allvar.
Enligt förskolans läroplan, ska förskolan ge barnen förutsättningar att utveckla: • Förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen. • Förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om teknik. • Förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.
Enligt förskolans läroplan, ska förskolan ge barnen förutsättningar att utveckla: • Nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära. • Motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande. • En allsidig rörelseförmåga genom att ges möjlighet att delta i fysiska aktiviteter och vistas i olika naturmiljöer.
Enligt förskolans läroplan, ska förskolan ge barnen förutsättningar att utveckla: • Förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till etiska dilemman och livsfrågor i vardagen. • Respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna. • Sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfalt samt intresse för det lokala kulturlivet. • Förståelse för demokratiska principer och förmåga att samarbeta och fatta beslut i enlighet med dem. • Ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället. • Förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling. • Förståelse för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra.