Vi ska gå till en lekpark som har en rutschkana, där vi ska utforska friktion och det lutande planet. Barnen ska med pedagogs hjälp och guidning få rulla ner olika saker, se hur de åker ner, samt hur olika fort barnen åker ner för rutschkanan. Detta för att få igång tankar och diskussion om friktion, och det lutande planet. Friktion eller glidningsmotstånd har att göra med hur ytan på materialet är beskaffad. En slät och jämn yta som på is ger mindre friktion än en skrovlig och knottrig yta som på betong.
Cykel, gunga, fordon, trafikljus, elledningar och rulltrappor är exempel på föremål (artefakter) som barnen kan möta i närområdet. Vi uppmärksammar det som människan konstruerat i vår närmiljö. Vi utforskar hur enkla mekanismer i barnens vardag används och fungerar, såsom att gungbrädan är en form av hävstång – kan vi få jämvikt? Vi utmanar barnen genom frågor som får dem att fundera på hur saker funkar, hur de är gjorda och hur de kan förbättras.
Fysik handlar om att försöka förstå vår fysiska omvärld; materia, energi och krafter. Vi kan utforska att rotera (rörelser kring en mittpunkt), halka (rörelser med låg friktion), flyga (hur föremål bärs av luften), falla (röra sig pga gravitationen) och fastna (när saker fäster exempelvis genom magnetism eller statisk elektricitet). Vi kan experimentera med flyta/sjunka, för att utforska densitet (hur en vätska kan bära ett föremål) eller hur något kan flyta med hjälp av vattnets ytspänning. Barnen kan visa intresse för ljus&skugga, ljud&eko, och mycket mer. Vi kan prata om att all materia består av atomer som kan sitta ihop på lite olika sätt. Vi tar gärna hjälp av experiment, kopplade till de naturvetenskapliga fenomen som barnen möter i vardagen, och utgår från barnens hypoteser för att väcka deras intresse.
Enligt förskolans läroplan, ska förskolan ge barnen förutsättningar att utveckla: • Förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen. • Förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om teknik. • Förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.
Enligt förskolans läroplan, ska förskolan ge barnen förutsättningar att utveckla: • Förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra. • Förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen. • Förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap.