edChild Logo

Vad är egentligen batterier?


Tidigare planerat för barn 3 - 5
Hur
Tillvägagångsätt

Batterier har väckt nyfikenhet hos våra barn och vi planerar att samtala och utforska vidare om batterier tillsammans med vår barngrupp med olika aktiviteter, som presenteras nedan, över tid. BATTERI-JAKT Runt omkring oss i vardagen finns många olika typer av batterier, exempelvis i väggklockor, tv:ns fjärrkontroll och i datorer, läsplattor och mobiltelefoner. Vissa batterier går att ladda upp igen och igen, andra är inte uppladdningsbara vilket gör att man bara kan använda dem en gång. Med barngruppen ska vi gå på batteri-jakt i förskolan (en bra tumregel är att om något rör sig, lyser eller låter så är det antagligen el med i bilden). Barnen kommer sedan få rita av något av det vi hittade som hade batteri i sig, om de vill. UR SKOLA Varför ska vi återvinna batterier? De batterier som inte är uppladdningsbara behöver vi återvinna. Här kan vi använda oss av UR Skola för att förstå varför: avsnitt Batterier, del 3 i serien Barr & Pinne räddar världen. Frågor vi kan diskutera i barngruppen är: - Varför ska man inte slänga batterier i papperskorgen? - Vad ska man göra istället för att slänga batterierna i papperskorgen, och varför? BATTERIER & SÄKERHET Vi ska även prata om att batterier kan vara farliga; och att man absolut inte får stoppa dem i munnen eller svälja dem. Detta för att ett batteri innehåller en mängd miljöfarliga (och människofarliga) ämnen. Om man hittar ett batteri ska man säga till en vuxen! THE BATTERY CHALLENGE Får man frågor från barnen om batterier, som man tycker är svåra att besvara, är ett tips att gemensamt läsa på The Battery Challenge (http://www.thebatterychallenge.se/fakta/). The Battery Challenge är framtagen för att få fler att välja laddningsbara batterier, och är skapad av Kunskapskraft och Ikea. Vad är egentligen batterier?

Varför

Syftet med undervisningen
Hållbar utveckling

Hållbar utveckling

Val för hållbarhet

Vi vill skapa en miljömedvetenhet hos barnen och en större förståelse för vilka handlingar som kan leda till en hållbar framtid. Praktiska upplevelser är gärna utgångspunkt för barnens lärande inom ekologisk hållbarhet där vi kan delta i artkartläggningsprojekt, arbeta för att göra vår miljö giftfri, gemensamt minska vår plastanvändning, försöka förstå hur våra vattendrag mår, ha skräpplockardagar eller försöka påverka vår kommun för bättre cykelvägar. Vi utgår ifrån barnens frågor och visar på möjligheter till förändring i vardagen.

Teknik

Teknik

Teknik i vardagen

Strömbrytare, batterier, avloppssystem, bestick, kardborrband och leksaker är exempel på föremål (artefakter) och tekniska system (tekniska komponenter i inbördes samverkan) som barnen möter i sin vardag. Vi vill göra den teknik som omger oss synlig och begriplig, och undersöker hur teknik vi upptäcker är uppbyggd. Vi utmanar barnen genom frågor som får dem att fundera på hur saker funkar, hur de är gjorda och hur de kan förbättras.

Säkerhet vid användning av teknik

När vi använder situationer i vardagen där barnen möter teknik och introducerar säkerhetsperspektivet, lägger vi en trygg och säker grund för teknikanvändning. Exempelvis har våra hem i dag ofta många elektriska verktyg, och därför vill vi ge barnen en introduktion till hur de hanterar dessa på ett säkert sätt. Om vi använder en lampknapp kan vi samtala om hur vi hanterar elektricitet på ett säkert sätt, och rör vi oss i trafiken bland bilar och trafikljus kan vi introducera trafiksäkerhet.

Vad

Mål med undervisningen

Hållbar utveckling

Enligt förskolans läroplan, ska förskolan ge barnen förutsättningar att utveckla: • Förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till etiska dilemman och livsfrågor i vardagen. • Respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna. • Sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfalt samt intresse för det lokala kulturlivet. • Förståelse för demokratiska principer och förmåga att samarbeta och fatta beslut i enlighet med dem. • Ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället. • Förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling. • Förståelse för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra.

Teknik

Enligt förskolans läroplan, ska förskolan ge barnen förutsättningar att utveckla: • Förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen. • Förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om teknik. • Förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

edChild

Vill du få tillgång till fler aktiviteter för barn 1-6 år, eller dela dina egna aktiviter, ladda ner edChild-appen i AppStore eller Google Play. Du kan skapa ett gratis konto direkt i appen! Välkommen.